Het waren mooie maanden wat de publiciteit rond muziek en de zorg betreft.
Als partner van het project Miracles of Music levert Music & Memory een bijdrage aan het verspreiden van de boodschap aan (mantel-)zorgers dat muziek niet-muzikale dingen beter kan laten verlopen. Zo zijn er aanwijzingen dat Music & Memory kan helpen bij het verbeteren van slikklachten bij mensen met gevorderde dementie. Des te meer reden om het eens bij degene die jij kent met dementie uit te proberen. Stap-voor-stap technische aanwijzingen voor het gebruik van digitale muziek in de thuissituatie vind je hier.
Nieuwe richtlijn
Muziek en muziektherapie worden expliciet in de nieuwe Verensorichtlijn voor probleemgedrag bij dementie genoemd. We gaven een workshop over dit onderwerp. Het is een mijlpaal dat dit nu hardop wordt gezegd.
In principe gebruik je geen psychofarmaca. In het uitzonderlijke geval dat je het wel doet bouw je uiterlijk na drie maanden af. En wat een genot dus om niet alleen mensen ‘die iets met muziek hebben’ in de workshop over ‘Muziektherapie bij probleemgedrag’ te zien die we op de nascholing van professionals in de ouderenzorg van GERION, het nascholingsinstituut van de VU gaven, maar vooral mensen die zich wilden informeren over de alternatieven.
Onvrijwillige zorg: nee, tenzij
Vanaf 2020 mogen mensen met dementie ook niet meer ‘opgesloten’ worden. Manon Bruinsma reisde met Frans Hoogeveen en Jan Booij naar Frankfurt om te zien hoe dat de zorg verandert. In Duitsland is het sluiten van de deuren al verboden. Regelmatig lopen er dus mensen met dementie naar buiten, de wijk in. Frédéric Lauscher, directeur van Das Frankfurter Verband, staat garant voor zijn medewerkers en heeft ze bevolen bewoners niet tegen te houden. Hij zegt: “ Mensen die weglopen hebben de mogelijkheid om te lopen en hun weg naar buiten te vinden. Ze willen graag wandelen, op zoek naar hun oude huis, de vrijheid in. Dat is een grondrecht en we vinden dat wij dat recht moeten beschermen voor onze bewoners. En gek genoeg gaat het bijna nooit fout. Mensen komen verbazend vaak op eigen kracht bij hun oude huis aan, en vinden dan de weg terug of worden geholpen. Als ze terug zijn in het verpleeghuis zijn ze moe en voldaan en is er geen enkel ‘probleemgedrag’ meer.”
Curaçao en Denemarken
Internationaal is er belangstelling voor de Music & Memory projecten in Nederland. Onze collega’s in Curaçao, Marjon Roos van Music Therapy Curaçao en Karen Wouters van Curaçao Cares, een vrijwilligersorganisatie, deden een ware ‘tour’ langs gecertificeerde verpleeghuizen. Hun bezoek was voor de betreffende Music & Memory kampioenen ook leerzaam. Op Curaçao heeft het project een vlucht genomen en werken Verpleeghuis Bethesda samen met Music Therapy Curaçao en Curaçao Cares om verpleegkrachten te laten scholen, materialen te vertalen en donaties op de goede plek terecht te laten komen.
Een delegatie uit het noorden van Kopenhagen bezocht De Bolder (Vivium) in Huizen en Liemerije in Zevenaar om zich voor te bereiden op hun certificatietraject. Ze waren onder de indruk van hoe het project bij de Liemerije is geborgd en van het niveau van de vrijwilligers van De Bolder.
Vrijwilligers en de Music & Memory themacall
In Zing! Magazine verscheen een verhaal over Music & Memory vrijwilligerswerk. Er wordt hard gezocht naar luistervrijwilligers bij Vivium en andere gecertificeerde instellingen. We bespraken met de projectleiders tijdens een Music & Memory themacall hoe je vrijwilligers het beste begeleidt en inzet. Er werd veel nuttigs gedeeld. Music & Memory vindt het belangrijk om zorgmedewerkers van verschillende instellingen met elkaar te verbinden. Soms ben je zo hard aan het werk in je eentje! Geen enkel project slaagt als het een soloproject blijft. Ben jij zo’n projecttrekker? Meld je aan voor onze volgende themacall over Music & Memory integreren in het zorgleefplan.
Music & Memory gaf presentaties op het Nursing Congres over Dementie van Springer, bij een congres van LUX in Nijmegen, bij de vereniging van contextueel werkers en op het HIMSS Digital Health Congres in Barcelona. Het was een genot om te zien hoe mensen gemotiveerd raakten om zelf praktisch aan de slag te gaan met lievelingsmuziek. En al stel je na afloop van zo’n sessie alleen maar voor jezelf een afspeellijst samen – dat is al winst.
Heb jij je lievelingsnummers van de afgelopen maanden al opgeslagen en gedeeld met je naasten?