Hierbij presenteert Music & Memory onderzoek door een student naar hoe je bij Music & Memory projecten het beste de zorgmedewerkers kan betrekken.
Mijn naam is Naomi en ik studeer Kunst en Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). In Jaar 2 van deze opleiding sloot ik mij aan bij een project over muziek en dementie. Nu, twee jaar later, heeft dit onderwerp mij niet losgelaten. In het kader van mijn afstuderen heb ik een intern onderzoek gedaan naar Music & Memory binnen Cederhof, een verzorgingshuis in Kapelle, Zeeland.

Cederhof had zich nog geen jaar geleden aangesloten bij Music & Memory NL. Het programma was hier volop in ontwikkeling. Omdat Music & Memory hier nog onvoldoende werd ingezet door zorgmedewerkers, heb ik onderzocht hoe zorgmedewerkers gestimuleerd en geactiveerd kunnen worden om Music & Memory te gebruiken tijdens de zorg en hierover te rapporteren in het cliëntdossier.
Om een goed beeld te vormen van de huidige situatie in Cederhof heb ik de leden van het interne Music & Memory team geïnterviewd en een enquête afgenomen bij het zorgpersoneel. Hieruit kwam naar voren dat de zorgmedewerkers van Cederhof Music & Memory onvoldoende inzetten, omdat een groot deel van hen niet wist hoe het programma werkt of er nog nooit van had gehoord. Ik heb toen een aantal interventies ontworpen die daar verandering in moeten brengen.
Als eerste heb ik een presentatie gegeven tijdens werk- en teamoverleggen. Hierdoor hebben veel zorgmedewerkers kennis gemaakt met Music & Memory. Zij weten nu wat het is, hoe het werkt en waarvoor je het kunt inzetten. Uit mijn onderzoek blijkt dat je zorgmedewerkers het beste kunt stimuleren en enthousiasmeren door het delen van persoonlijke ervaringen met het programma. Wanneer Music & Memory regelmatig terugkomt tijdens overleggen, wordt het een onderdeel van de zorg en worden nieuwe medewerkers automatisch ingelicht.
Om Music & Memory goed zichtbaar te maken heb ik verschillende fotocollages gemaakt van cliënten met koptelefoons op die genieten van hun persoonlijke afspeellijst. Zorgmedewerkers en familie van cliënten voelen zich hierdoor meer betrokken bij het project en geprikkeld om gebruik te maken van Music & Memory. Om het programma laagdrempelig en toegankelijk te maken heb ik naast de fotomuur op elke afdeling een gebruiksaanwijzing neergelegd, met daarin stap voor stap beschreven hoe je Music & Memory het beste kunt aanbieden.
Het organiseren van een huiskamerconcert bleek een goede manier om het effect van (live) muziek uit te dragen. Hiervoor zou je ook familie van cliënten kunnen uitnodigen. Wanneer zij dan een verzoekje aanvragen, kun je dit nummer direct toevoegen aan de afspeellijst van die cliënt.
De periode van mijn onderzoek was te kort om te kunnen meten of zorgmedewerkers nu daadwerkelijk meer gebruik maken van Music & Memory. Zij hebben door deze interventies in ieder geval kennis gemaakt met het programma en hier werd enthousiast op gereageerd. Ik denk dat wanneer de interventies regelmatig worden herhaalt en actueel blijven, Music & Memory een onderdeel kan worden van de zorg binnen Cederhof.
Download hier het onderzoeksrapport. (Je hoeft je niet te registreren om het bestand te downloaden)
Auteur: Naomi Oranje